19 september 2018

 
                                      ARKIV       KONTAKT       BLI MEDLEM       LÄNKSAMLING       LOGGA IN
 
 BOENDE       MAT & DRYCK       RESA & TRANSPORT       BÅTLIV       AKTIVITETER & SEVÄRT      HANDLA      PAKET

Tjust skärgård

SkärgårdsportenNYHETSARKIV


Reseberättelse - Lärarutbildning på Hasselö 3-5 februari 2006

21 oktober 2008

Reseberättelse - Lärarutbildning på Hasselö 3-5 februari 2006

Kustlandets satsning på ”nätverk mellan skolorna” hade bjudit in till en utbildning med temat ”Outdoor education”. Den utvalda platsen var Hasselö i Tjust skärgård.

18 entusiastiska pedagoger samlades på fredagen vid Skorven, ett par kilometer från Loftahammar. Kl 17 hade vi stämt träff med nio av bygdens skoterförare, som skulle ta oss till vårt mål, den gamla skolan på Hasselö, som numera är vandrarhem. Det skulle bli helgens fasta punkt.

De nio skotrarna med slädar kom åkande över isen. Vi lastade oss själva med all packning: hinkar, luppar, knivar, pannlampor, oljelampor, stormkök, muurikkor och mycket mer på slädarna och resan kunde börja. Det var mulet och temperaturen var runt nollan. Det var med stor spänning vi satt där, i den långa raden av skotrar och försvann ut i mörkret över isen. Resan gick genom vassar, över någon liten ö, ut över isen igen, vi rundade ett båthus och var iland på norra delen av Hasselö. Månen hade kommit fram och resan blev en fantastisk upplevelse. Vi som var ute för att uppleva med alla våra sinnen. Det kunde inte ha blivit en bättre start på vår utbildning.

Väl framme hade vår värdinna Anneth dukat fram varm dryck med tilltugg. Vi flyttade in i våra rum och packade upp. Middagen, en mycket god köttgryta, serverades i den trivsamma matsalen. Efter desserten började vårt första arbetspass med presentation av deltagarna och de olika skolorna som var representerade. Anders Szczepanski, från Linköpings universitet, var helgens föreläsare och utbildare.

Nästa morgon efter en god frukost samlades vi ute. Det singlade stora snöflingor och nu visade termometern minus 10 grader. Efter någon timme kom solen. Vi arbetade med samarbetsövningar och matematik i den snörika trädgården runt skolan. Förmiddagskaffet lagades med hjälp av stormkök utomhus. Vi fortsatte våra övningar ute och snart var det dags att börja med lunchen, som också skulle lagas utomhus. Vi lastade ved, muurikkor, stekspadar, knivar, skärbräden, potatis, lök, kålrot, morötter, kött, kryddor och olja på en släde och drog iväg till Hasselö Sand, som under sommaren är en sandstrand med eldplats.

Med stort engagemang skars rotfrukter och elden kom igång. Efter en stund serverades en mycket god lunch i form av wok lagad på muurikkor. Dessutom bakades bröd. Efter lunchen fortsatte övningarna utomhus, som först handlade om rebusar därefter skulle material hämtas i naturen: vinterståndare, spår på mark, träd mm. Detta slutade i en gemensam utställning på snöytan bakom skolan och en presentation från varje grupp.

Nu hade solen börjat gå ner och temperaturen sjunkit så eftermiddagskaffe serverades inne i klassrummet. Under kaffet gjordes en genomgång av dagens alla aktiviteter, då vi inte haft möjlighet att anteckna tidigare. Anders Szczepanski gav ett teoretiskt perspektiv på det här sättet att arbeta. Han visade även forskning som visar vikten av rörelse och betydelsen av att uppleva med alla sinnen. Efter en snabbdusch serverades en mycket god lax med tillbehör. Vi fortsatte att diskutera dagens övningar och vad vi gör på våra skolor.

Efter frukosten söndag morgon, packade vi ihop alla saker till ljudet av skotrarna som samlades utanför skolan. Vi lastade på slädarna, tackade Anneth för ett mycket trevligt mottagande och trivsam miljö och for sedan iväg på lång rad. Återresan gjordes i strålande sol och med en temperatur på 15 minusgrader. Det var en fantastisk resa över isen tillbaka till Skorven.

Ett stort tack till alla skoterförare, med Evert i spetsen, som tog oss tryggt över isen och gav oss en fantastisk upplevelse. Det var därför vi valde Hasselö, för vi ville ha upplevelse från början till slut.

TEXT och FOTO: Annika Hassel, Kustlandet 2006-02-14

  »  Till arkivet

Ansvarig utgivare: MELLANSKÄRGÅRDENS INTRESSEFÖRENING

 © Åsa Nilsson www.eyecraft.biz