23 september 2018

 
                                      ARKIV       KONTAKT       BLI MEDLEM       LÄNKSAMLING       LOGGA IN
 
 BOENDE       MAT & DRYCK       RESA & TRANSPORT       BÅTLIV       AKTIVITETER & SEVÄRT      HANDLA      PAKET

Tjust skärgård

Skärgårdsporten
Rågö


Rågö

I skydd av Hallmarelandet i norr och Hasselö i söder ligger Rågö med sin fantastiskt vackra natur. Terrängen är kuperad och vegetationen typisk för den här delen av skärgården. Här finns idag inga bofasta, de sista tre familjerna lämnade ön på 50-talet och sedan 1960-talet ägs Rågö av staten. Rågö är naturreservat och idag pågår ett projekt för att utveckla ön till en besöksanläggning med utbud av mat, boende och aktiviteter.
Som besökare på Rågö kan man strosa omkring längs med rösade vandringsleder, njuta av den vackra naturen och – inte minst– alla de fruktträd som blommar i vitrosa i de gamla äppelträdgårdarna. Här kan man också nyttja de fina badmöjligheter som finns på stränder och klippor. Det finns en sommaröppen restaurang, uthyrning av boende och gästbrygga. Föreningen Tjust Allmogebåtar, som verkar för att bevara och förvalta gamla båttyper från Tjust är etablerade på ön och varje år arrangerar man den uppskattade Rågödagen. Under sommaren angörs Rågö av skärgårdstrafik från Loftahammar och Västervik (med byte på Hasselö).


Fakta:


Rågö

Webbsida:

 www.rago.nu

Kommun:

Västerviks kommun

Skärgård:

TjustHistoria

Rågö

Man kan ana att Rågö varit tillgänglig för människor från åtminstone senare delen av bronsåldern, men förmodligen var Rågö ett nybygge först i slutet av 1400-talet. I jordeboken 1544 hittar man det första skriftliga belägget som visar att Rågö är upptaget som en ”kronogård i skären”.

Ansvarig utgivare: MELLANSKÄRGÅRDENS INTRESSEFÖRENING

 © Åsa Nilsson www.eyecraft.biz