23 september 2018

 
                                      ARKIV       KONTAKT       BLI MEDLEM       LÄNKSAMLING       LOGGA IN
 
 BOENDE       MAT & DRYCK       RESA & TRANSPORT       BÅTLIV       AKTIVITETER & SEVÄRT      HANDLA      PAKET

Tjust skärgård

Skärgårdsporten
Hasselö


Hasselö

Hasselö ligger mitt emellan Västervik och Loftahammar och är en av de större öarna i skärgården. Tillsammans med grannön Sladö, som numera har broförbindelse med Hasselö, sträcker den sig drygt nio km från norr till söder med max bredd på fyra km. Naturen är omväxlande, med lummig innerskärgård i norr, tallskogsdominerad storskog och sandstrand på mitten och karaktäristisk ytterskärgård med ängsmark och kala klippor mot öppna horisonten i sydost.

Hasselö är en levande idyll med många mysiga utflyktsmål och gömda smultronställen att upptäcka. Den nio km långa grusvägen, med hårt packat underlag, gör Hasselö perfekt för utflykter på cykel. Vill man prova guppigare framfart finns skogsvägar, stigar och vandringsleder kors och tvärs över ön. På Hasselö och Sladö finns inga bilar men flakmopeder och fyrhjulingar är desto vanligare och med Görans remmarlag kan du boka din egen tur med fyrhjuling eller traktor och vagn runt ön.

På Hasselö finns skärgårdens längsta sandstrand, Hasselö Sand. Intill den finns lanthandel med kafé och måltidsservering, gästhamn, uthyrning av cyklar och kajaker. Några kilometer bort ligger Restaurang Sjökanten och ytterligare en bit bort finns Sundet med en träbro till grannön och naturreservatet Sladö. I fiskeläget på Sladö säljs färsk och rökt fisk. Övernattning erbjuds i Hasselö Vandrarhem. Reguljär skärgårdstrafik från Loftahammar och Västervik.


Fakta:


Hasselö

Antal bofasta:

24+5

Fritidsboende:

400+100

Webbsida:

 www.hasselo.com

Yta:

750+70 ha

Latitude:

57°49,8

Longitude:

016°44,6

Kommun:

Västerviks kommun

Skärgård:

TjustHistoria

Hasselö

Hasselö har sedan länge varit en central ö, med affär och skola, dit befolkningen från andra öar tagit sig för att uträtta ärenden och träffas. I en annons publicerad i Västerviksposten i slutet av 1800-talet marknadsförs en utflykt med ångbåt från Västervik till Hasselö, där man erbjuder trevligt umgänge och förtäring. Likt dagens trend att ge sig ut i skärgården för rekreation, kännetecknades 1800-talets andra hälft av samma värderingar. På den tiden var det enbart välställt folk som kunde gästa skärgården för att få njuta av den friska havsluften, salta bad och ett lättsamt socialt umgänge. Verksamheten för hundra år sedan liknade i mångt och mycket dagens. Turisterna skulle övernatta, äta, ros till fiskegrund och visas andra sevärdheter. Man sålde segelutflykter, tvättjänster och putsade sommargästernas skor.

Första gången Hasselö omnämndes i historien var 1429. Tvåhundra år senare upptogs ön i en boskapslängd som visar att det på den tiden fanns fyra hushåll på ön.

I början av seklet uppgick befolkningen till flera hundra. Då var öarnas invånare självförsörjande med boskapsskötsel, jordbruk och fiske. Idag kompletteras det traditionella skärgårdsbruket av andra näringar, till exempel turism och byggnadsarbete.Ansvarig utgivare: MELLANSKÄRGÅRDENS INTRESSEFÖRENING

 © Åsa Nilsson www.eyecraft.biz