21 augusti 2018

 
                                      ARKIV       KONTAKT       BLI MEDLEM       LÄNKSAMLING       LOGGA IN
 
 BOENDE       MAT & DRYCK       RESA & TRANSPORT       BÅTLIV       AKTIVITETER & SEVÄRT      HANDLA      PAKET

Tjust skärgård

SkärgårdsportenStrömsvederna på Björkö

I det nygamla torpet Strömssvederna på Björkö erbjuds besökare att prova på 1800-talsliv, utan el och rinnande vatten, i naturskön miljö. Veden hämtas på vedbacken och vattnet i brunnen på gården!

Strömsvederna var ett dagsverkstorp som fram till år 1925 låg på Björkös östra sida där avståndet till fastlandet är som minst. Det enda som skiljer Björkö och fastlandet åt är farleden Björkösund.

I det lilla torpet bodde Kristina och Otto Svensson. Otto Svensson arbetade som dagsverkare på någon av de tre gårdarna som då fanns på Björkö. Han hjälpte till där det behövdes och som ersättning fick han så att familjen klarade sig. Hustrun Kristina födde 11 barn. Alla uppnådde dock inte vuxen ålder på grund av sjukdomar och olyckor. Makarna Svensson var båda födda år 1836 och båda dog 1918. Deras barn spreds över landet och ut i världen. Enligt uppgift emigrerade två av dem till USA.

Efter familjen Svensson flyttade ingen in i torpet som till slut förföll till sådant skick att markägaren blev tvungen att jämna stugan med marken. Fram till år 2003 visade endast grunden och ett stenröse efter murstocken, var torpet varit placerat.

År 2004 byggdes torpet upp på samma plats där det gamla torpet en gång legat. Torpet är en kopia på det dagsverkstorp som fanns på platsen fram till 1925.Kontakta/boka


Kontakt: 

Alf Alvarsson

Adress: 

Björkö
590 95 Loftahammar

Telefon: 

0493-613 77

Mobiltelefon: 

070-223 19 10

E-post: 

christelo.magnus @ swipnet.se

Webbsida: 

www.bjorkogard.se

Ansvarig utgivare: MELLANSKÄRGÅRDENS INTRESSEFÖRENING

 © Åsa Nilsson www.eyecraft.biz